לחם בריאות עם שיבולת שועל וקמח מלא
מצרכים
כיכר אחת של לחם שנאפת בתבנית אנגלישקייק בגודל 26 על 11 ס"מ או 30 על 9 ס"מ
60 גרם שיבולת שועל עבה (1/2 כוס)
2 כפות זרעי פשתן
240 מ"ל מים רותחים (1 כוס)
20 גרם סילאן (1 כף)
2 כפיות שמרים יבשים (8 גרם) או 25 גרם
שמרים טריים
120 מ"ל מים בטמפרטורת החדר
2 כפות שמן זית
1 כפית מלח
360 גרם קמח חיטה מלא (3 כוסות)
ציפוי
1 כף שיבולת שועל עבה
1 כף מים
אופן הכנה
שלב ראשון
בקערת
מיקסר שמים שיבולת שועל, זרעי פשתן וסילאן, מוזגים עליהם מים רותחים, מערבבים
ומניחים בצד למשך חצי שעה עד שהתערובת נעימה למגע ולא חמה, צריך להביא את התערובת
לטמפרטורת החדר.
שלב שני
מוסיפים
לקערה עם תערובת השיבולת שועל שמרים ו 120 מ"ל מים. מערבבים ומחכים חמש דקות
שלב שלישי
- מוסיפים לקערה את הקמח מנופה.
מתחילים לערבל עם וו הלישה במהירות נמוכה, מוסיפים שמן זית ומלח ומערבלים
כעשר דקות. לוקח זמן לקמח לספוג את הנוזלים לכן חשוב לערבל במהירות איטית
ולתת לקמחים לספוג את הנוזלים
- הבצק צריך להיפרד מדפנות הקערה
ולהיות דביק בתחתית המיקסר
- להוציא את הבצק למשטח מעט מקומח
(מפזרים כף קמח על משטח עבודה) ולשים מעט את הבצק לקבלת כדור אחיד
- מעבירים את כדור הבצק לקערה
משומנת ומכסים בניילון. התפחה למשך כשעה
- מרפדים תבנית בנייר אפייה, מפזרים
על התחתית מעט קמח
- מוציאים את הבצק שתפח למשטח
עבודה, משטחים אותו למלבן ומגלגלים ליצירת כיכר לחם. בהתאם לגודל התבנית.
מניחים את הכיכר בתבנית, מכסים ומחכים כחצי שעה. הבצק צריך לתפוח מעבר לגובה
התבנית כשלושה ס"מ מעל התבנית (וזה יכול לקחת יותר מחצי שעה לכן שימו לב
לגובה בתבנית כי זה המדד המדויק לתהליך התפיחה ולמוכנות הלחם להיכנס לאפייה)
- לחמם תנור ל- 210 מעלות
- למרוח את הלחם עם מברשת במים
ולפזר מעל שיבולת שועל. להכניס את הלחם לתנור, אני מכניסה כלי עם מים רותחים
לתחתית התנור אפשר גם לזרוק על תחתית התנור כמה קוביות קרח (4-5)
- לאפות 15 דקות ואז להוציא את
הכלי עם המים מהתנור
- להוריד את טמפרטורת התנור ל-
190 מעלות ולהמשיך לאפות את הלחם לעוד 20 דקות
- לאחר 20 דקות להוציא את הלחם
מהתבנית ולהחזיר לתנור לעוד 10 דקות אפייה על רשת כדי שהלחם לא יהיה רטוב
מידי ושתהייה לו אפייה אחידה
- לקרר את הלחם על רשת צינון. כאן
צריך הרבה סבלנות עד שטועמים. יש להמתין לפחות שעתיים כדי שיתקרר היטב ויהיה
קל לפרוס את הלחם
הערות והצעות
- במתכון השתמשתי בשיבולת שועל עבה. אפשר להשתמש בשיבולת שועל אינסטנט
- הכנתי את הלחם מקמח חיטה מלא. ניתן להשתמש בקמח כוסמין מלא או שילוב של שניהם
- אם אתם לא עובדים עם משקל ומודדים קמח בכוסות יש לנפות אותו ורק אז למדוד בכוס אחרת תהייה לכם מדידה לא נכונה של הכמויות וזה חשוב מאוד
- עדיף שהבצק יהיה מעט דביק ולא יבש. אל תפחדו מבצק דביק. מפזרים קצת קמח על משטח עבודה ולשים את הבצק כדי לקבל בצק נעים לעבודה